Kemal eraslan çağatay edebiyatı

Çağatay Türkçesinin devamı hangi Türkçedir?

Bütün Türk lehçelerinde olduğu gibi Çağatayca'da da yalın, bileşik ve girişik cümle yapıları kullanılmıştır. Çağatayca'da büyük bir oranda İslam kültürünün etkileri de görülür. Arapça, özellikle Farsça birçok sözcük ve tamlama oldukça çoktur. Çağatayca yerini bugün modern Özbekçeye ve modern Uygurcaya bırakmıştır.

Çağatay edebiyatı altın çağı kimin zamanında olmuştur?

Harezm Altın Ordu Türkçesiyle Nevâî dili arasında geçiş evresi sayılmaktadır. bu dönemin belli başlı şairleridir. 1465'ten XVI. yüzyılın ortalarına kadar sürer. Sultan Hüseyin Baykara'nın koruduğu Ali Şir Nevâî bu dönemin en büyük temsilcisidir.

Çağatay Türkçesinin günümüzdeki devamı nedir?

Çağatay kültürünü almış bugün Özbek Türkleri bu dili 20.Yüzyılın ilk çeyreğine kadar yazı dili olarak Özbekçe adı ile devam ettirdiler.

Letafetname kimin eseri?

Timur'un torunlarından Mîrân Muhammed Şâh'ın oğludur. Şâhruh Mîrzâ zamanında (1405-1447) Horasan valiliği yapmıştır. Seydî mahlasını kullanan şairin eserleri şunlardır: Ta'aşşuk-nâme: Hucendî'nin Letâfet-nâme'si tarzındaki 320 beyitlik bu mesnevîde aruz vezninin “mefâ'ilün mefâ'ilün fe'ilün” kalıbı kullanılmıştır.

Çağatay şairi kimdir?

Bu iki yazı dilinin temelinde şekillenen Çağatay Türkçesi; özellikle büyük Türk şairi Ali Şir Nevāyî ile başlayan dönemle birlikte 15.-20. yüzyıllar arasında Orta Asya Türklüğünün müşterek yazı dili olarak kullanılmıştır.

Çağatay Türkçesi hangi coğrafya?

Bu yazı dili ile yazanlar da dillerine Türkçe, Türk tili, Türkî, Türkî til demişlerdir. Genel olarak Türk dili tarihi, özel olarak Çağatay Türkçesi ile ilgili çalışmalarda bu yazı dilinin coğrafyası olarak genellikle “Karadeniz, Kafkaslar ve Hazar'ın kuzeyi; Hazar ve İran'ın doğusu” denilip geçilir.

Sazlar münazarası kimin eseri?

Sazlar Münazarası: Ahmedi bu eseriyle şöhret olmuştur. Eser, nesir şeklindeki giriş bölümünden sonra gelen 130 beyitlik küçük bir mesnevidir.