Şişmiş lenf bezleri

Şişmiş lenf bezi nasıl anlaşılır?

Lenf bezi şişmesi (büyümesi) belirtileri Lenf düğümlerinde bezelye ya da kiraz büyüklüğünde şişlik hissedilir. Şişliğe dokunmak acı verebilir. Çene altındaki veya boynun her iki tarafındaki şişmiş lenf bezleri, başınızı çevirirken veya yiyecek çiğnerken acıyabilir.

Lenf bezleri ne zaman tehlikeli olur?

Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.

Lenf bezleri ne zaman tehlikelidir?

Şişkinlikten korkmayın ama ihmal de etmeyin. Boyunda 1 cm. kasık bölgesinde ise 2 cm. olan lenf bezleri normal kabul edilebilir. Bu boyutların üzerinde bir büyümede lenfoma akılda tutulması gereken bir hastalıktır.

Lenf bezi şişmesi nasıl geçer?

Lenf bezi şişmesinin nedeni enfeksiyon ise, ilgili bakteri veya virüsle mücadele etmek lenf bezinin inmesini sağlayacaktır. Doktorunuz muayene sonrası gerekli antibiyotik veya antiviral ilacı yazacaktır. Ağrı ve iltihabı azaltmak için ağrı kesiciler ve aspirin işe yarar.

Lenf bezleri elle hissedilir mi?

Bir kişinin vücudunda yüzlerce lenf düğümü olmasına rağmen, bunların yalnızca az bir kısmı elle hissedilebilir. Birçok kişi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra boynundaki lenf düğümlerinin şiştiğini fark eder. Bunun nedeni, mikroplarla savaşmak üzere lenf bezlerinin bağışıklık hücreleri ile dolmasıdır.

Büyümüş lenf nodları nedir?

Çeşitli enfeksiyonlara bağlı olarak kasık bölgesinde yer alan lenf düğümleri 2 cm. ve üzeri boyuta ulaşabilir. 2 veya daha fazla, farklı vücut bölgelerinde yer alan lenf bezlerinde şişme meydana geldiği zaman, bu durum yaygın (jeneralize) lenf düğümü büyümesi olarak adlandırılır.

Hangi lenf nodları tehlikelidir?

Dirsek çevresinde bu sınır 0.5 cm'e indirilirken, kasık bölgesinde ise 1,5-2 cm. çapa sahip lenf düğümleri normal kabul edilir. Çocuklarda ise lenf bezleri açısından genel olarak hastalık ilişkili kabul edilen sınır değer 2 cm. çapa sahip lenf düğümleridir.