Çiğ sütün arzına dair tebliğ

Soğutulmuş çiğ süt nedir?

Çiğ sütün sıcaklığı, sağım işleminden sonra en geç 3,5 saat içerisinde +4 santigrat dereceye indirilmelidir. Bu süre içinde süt, içerisindeki enzimler sayesinde bakteri oluşumunu engeller. Soğuk zincir sayesinde ise bakteri oluşumu en aza edilir. Düşük bakterili ve soğutulmuş süt maksimum 72 saat içinde işlenir.

Çiğ sütün ömrü ne kadardır?

Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.

Çiğ süt satış ruhsatı nasıl alınır?

Yerel perakendeciler vasıtasıyla son tüketiciye arz edilecek çiğ sütü satmak isteyen süt üreten hayvancılık işletmesi dışındaki gıda işletmeleri il/ilçe müdürlüğüne Ek-4'te yer alan dilekçe ile müracaat eder.

Çiğ süt satışı yasak mı?

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı sokakta süt satışına yasak getirdi. … Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Bundan böyle çiğ sütü sadece ari çiftlikler ve işletmeler satabilecek. Çiğ sütün son tüketiciye satışı sağımdan itibaren 24 saat içerisinde yapılabilecek.

Taze süt neden kesilir?

Sütün kesilmesini sağlayan şey ise süt içerisinde bulunan bir bakteri çeşididir. … Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.

Inek sütünün yüzde kaçı sudur?

Sütün besin öğesi içeriği elde edildiği hayvan türüne göre farklılık göstermektedir. Ortalama %88'i su olan inek sütü 100'den fazla farklı bileşen içermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır.

Çiğ süt dolapta kaç gün saklanır?

Çiğ süt ise, ne soğuk ne de sıcak bir ortamda bırakılmamalıdır. Oda sıcaklığında yakaşık 5-6 saat bekleyebilir. Çiğ süt buzdolabında 48 saat yani iki gün durabilir. Çiğ süt kaynadıktan sonra ise en fazla 12 saat içinde tüketilmesi gerekir.