Çiçek hastalığı nedir

Çiçek hastalığı, her yaşta ve her cinste kişilerde görülen, irinli kabarcıklar dökerek yüzde izler bırakan, ateşli, ağır ve bulaşıcı bir hastalıktır. Variola da denir. Hastalığın aşısını İngiliz cerrah Edward Jenner'ın bulduğu kabul edilir.

Çiçek hastalığı ve su çiçeği aynı şey midir?

Su çiçeği ile çiçek hastalığı birbirine çok benzese de, su çiçeği genel olarak gövdede gözlemlenirken çiçek hastalığı tüm vücutta gözle görülür bir şekilde yayılım gösterir. Aynı zamanda su çiçeği daha yüzeysel bir şekilde görülürken çiçek hastalığı deride çukurluklar oluşturarak kabarcık halini alır.

Çiçek hastalığı nedir öldürür mü?

Çiçek hastalığı tarihte görülen en geniş yayılıma ve ölüme sebep olan bulaşıcı bir hastalıktır. İki türü bulunur: Variola major ve variola minor olarak adlandırılır. Variola major yaklaşık 0 öldürücüdür ve ağır seyreder. Variola minör ise daha hafif seyreder ve öldürücülük oranı %1 kadardır.

Çiçek hastalığı nelere sebep olur?

Çiçek hastalığının 10-14 günlük bir kuluçka dönemi vardır. Ani ve şiddetli belirtilerle başlayan hastalıkta baş ve sırt ağrısı, kusma, kas sertleşmesi ve 39-40 °C'ye varan ateş görülür. 3-4 gün süren bu başlangıç dönemi yerini vücutta kırmızı lekelere bırakır ve ateş düşer.

Çiçek hastalığı nasıl geçer?

Çiçek hastalığı bulaşıcıdır. Bu virüsün diğerlerine yayılabileceği anlamına gelir. Kişi öksürdüğünde, konuştuğunda veya hapşırdığında, enfekte kişinin tükürük damlaları ile yayılır. Çiçek hastalığı, genellikle yüz yüze iletişim sırasında kişiden kişiye geçer.

Çiçek hastalığı ilk nerede çıktı?

Çiçek hastalığı aslında bir Asya ve Afrika hastalığıdır” Razi'den önce yazılı tarihin başladığı yıllarda (M.Ö 4000-3000) Çin'de ve Mısır'da çiçek hastalığının belirdiğini gösteren kanıtlar vardır.

Çiçek hastalığı kaç gün sürer?

Suçiçeği enfeksiyonu virüse maruz kaldıktan 10 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve yaklaşık 5 ila 10 gün sürer. İlk günlerde ciltte kızarıklıklar görülebilir. Döküntüden bir ila iki gün önce hafif ateş, burun akıntısı, halsizlik ve iştahsızlık görülür.

Çiçek hastalığı kimlerde görülür?

Çiçek hastalığı, her yaşta ve her cinste kişilerde görülen, irinli kabarcıklar dökerek yüzde izler bırakan, ateşli, ağır ve bulaşıcı bir hastalıktır.