Zehirli guatr ameliyatı sonrası şikayetler

Tiroid ameliyatından sonra vücutta neler olur?

Ameliyattan sonra tiroid hormonu düzeyi normale geldiğinden iştah ve sindirim düzelir ve kilo almaya başlanır. Bu nedenle dikkat edilmelidir. Ameliyatta tiroid bezine yakın komşuluk gösteren ve kalsiyum salgılayan paratiroid bezlerinin kanlanma bozukluğu ya da zarar görmesine bağlı kandaki kalsiyum seviyesi düşebilir.

Guatr ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?

Ameliyat sonrası yiyecek, içecek ve hareket kısıtlaması yoktur. Yemeklerde iyotlu tuz kullanılabilir. Genel anestezi sırasında soluk borusuna yerleştirilen tüp nedeni ile yutkunma sırasında boğazda hafif bir ağrı veya batma hissedilebilir. 1-2 günde kendiliğinden geçecektir.

Nodül ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Ameliyat genel anestezi altında klasik olarak boyun alt kısmından 7-8 cm'lik bir kesi ile yapılır. Bu ameliyat sonrasında hasta 2 gün hastanede yatar ve iyileşme süresi 1 hafta ile 10 gün arasındadır.

Zehirli guatr ameliyatı riskleri nelerdir?

Guatr ameliyatında iki ana risk vardır. Birincisi ses tellerine giden sinirlerin zedelenme riski, ikinicisi ise tiroid bezi komşuluğunda yer alan paratiroid bezinin (kalsiyumu düzenleyen ) zedelenmesidir.

Tiroid ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı?

Tam tahıllı ürünleri tercih edin. Ayrıca en az 5 porsiyon olacak şekilde meyve ve sebze tüketerek lif alımını arttırın. Lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya ürünleri, şalgam, şeftali, ıspanak, çilek gibi guatrojenik besinler, iyot emilimini önleyerek tiroid fonksiyonunu baskılayabilir.

Tiroid bezi alınırsa ne olur?

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.

Guatr ameliyatı olan ne yememeli?

Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler) aşırı almamalısınız. Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir. Guatrojen maddeler pişirilince azalacağı için, pişmiş olarak tüketilmesi daha faydalıdır.