Zamanında teslim edilmeyen daire

Sözleşmede yazdığı şekilde teslim tarihinde teslim edilmeyen konutlar sebebiyle mağdur olan yatırımcı veya müşteriler, haklarını tüketici mahkemelerine başvuruda bulunarak arayabilirler. Ancak bundan sonraki süreç, konutun teslim tarihinin gecikmesi sebebiyle açılacak olan bir davayı konu edinmektedir.

Müteahhit evi zamanında teslim etmezse kira istenir mi?

Satın alınan dairenin zamanında teslim edilmemesi, inşaat firması ve konutu satın alacak kişi tarafından yapılan sözleşme üzerindeki teslim tarihinden itibaren geçerli olmaktadır. Teslim tarihinin öncesinde bu duruma ilişkin bir talep oluşturulamamaktadır.

Müteahhit evi zamanında teslim etmezse ne yapılır?

Peki, müteahhit evi zamanında teslim etmezse ne olur? Müteahhit kişi veya firmanın sözleşmede yer alan tarihte inşaatı bitirmemesi halinde arsa sahibi fesih ve tazminat davası açabiliyor. İnşaatın kararlaştırılan sürede bitirilememesi halinde ne gibi müeyyidelerin uygulanacağı da sözleşmede belirtiliyor.

Müteahhit daireyi geç teslim ederse ne olur?

Normal şartlarda müteahhidin teslimde gecikme yaşanması halinde sözleşme kendiliğinden sona ermeyecek olup arsa sahipleri, yukarıda bahsedilen haklarını talep edebilecektir. … Arsa sahibi; müteahhidin kusurlu olmaması halinde de sözleşmeden dönebilecek olup yalnızca uğradığı zararın tazmin edilmesini isteyemeyecektir.

Müteahhit evi yapmazsa ne olur?

Sözleşmede bulunan inşaat teslim süresi içerisinde evleri teslim etmeyen müteahhitler kanun önünde haksızdırlar. Bundan dolayı da bu müteahhitlere karşı arsa sahipleri alacaklı olurlar. Böyle bir durumda arsa sahipleri sözleşmeden dönme hakkına sahip olurlar. Bu hakkı kullanmak arsa sahiplerinin inisiyatifindedir.

Müteahhit arsa sahibine yüzde kaç verir?

Kat karşılığı oranı genelde yüzde 50-50'dir ama. Lokasyonu çok iyi olan bir yerde arsa sahibini payı yüzde 70 çıkıyor, Arsanın konumu iyi değilse arsa sahibinin payına düşen oran 25-30'a kadar düşüyor.

Müteahhit hangi mahkemeye şikayet edilir?

Inşaat ile ilgili şikayetler nereye yapılır? Eğer müteahhit söz konusu işleri yapmıyor, geciktiriyor veya yanlış yapıyor ise, maliye bakanlıkları ve belediyedeki beyaz masalara şikayet edilebilir.

Müteahhit sözleşmeye uymazsa ne olur?

Müteahhidin sözleşmeye aykırı davranması halinde, sözleşmeye uyan tarafın sözleşmeyi fesih hakkı bulunuyor. Sözleşmenin feshedilmesi halinde dairenin teslim edilmemiş olmasından kaynaklanan tazminatı talep edilebiliyor. Ancak taraflar arasında yapılan sözleşmede hüküm varsa bile cezai şart talep edilemiyor.