Yumurtalık kisti nasıl anlaşılır

Yumurtalık kisti nasıl teşhis edilir?

Ultrasonografide saf kist görünümünde olan ve 5-6 santimden küçük olan kistlerin iyi huylu ve fonksiyonel olma olasılığı yüksektir. Ayrıca tanıda hastanın ve kitlenin durumuna göre tomografi, manyetik rezonans, hormon tetkikleri ve kanda tümör belirteçleri incelenir ve tedavi için bir karara varılır.

Yumurtalikta kist belirtileri nelerdir?

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

  • Adet döngüsünde düzensizlik.
  • Şiddetli adet sancısı
  • Regl kanamasının uzun sürmesi veya çok yoğun olması
  • Karında ve kasıklarda ağrılar.
  • Karında şişlik.
  • Sindirim sistemi problemleri.
  • İdrar yolu şikâyetleri.
  • Bulantı ve kusma.

Yumurtalık kisti nerede ağrı yapar?

Yumurtalık kisti eğer patlarsa kist içeriğinin karın iç zarında yaratacağı hassasiyetten dolayı şiddetli kasık ağrısı görülür. Bunun dışında Yumurtalık kisti eğer kist büyümeye başlamışsa, kist içine kanama yapmışsa yada over torsiyonu dediğimiz yumurtalığın burulması durumunda kasık ağrısı yapabilir.

Yumurtalık kistlerine nasıl bakılır?

Yumurtalık kistleri çoğu zaman rutin jinekolojik muayene sırasında ya da başka bir sebepten dolayı doktora başvurulduğunda ultrasonla saptanırlar. Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.

Yumurtalık Kistinde hangi tahliller yapılır?

Kan testleri: CA 125 olarak adlandırılan ve yumurtalık kanserinde yükselmesi beklenen maddenin kandaki değeri ölçülür. Bu madde yumurtalık kanseri dışında (örn: çikolata kisti-endometriozis) da artış gösterebildiğinden son yıllarda HE4 kan testi de bakılmaktadır.

Yumurtalık kisti ultrasonda görülür mü?

Ultrasonda saptanan her yapı kist değildir Çünkü bunlar aktif organlar. Burada her adet döneminde hormonal değişime bağlı olarak yumurtalar büyüyor ve bazen kist olarak algılanabiliyor. Kist tanısı için üç santimden büyük, devam eden kontrollerde varlığını sürdüren yapılar olması gerekiyor.

Yumurtalikta kist olursa ne olur?

Orhan Ünal,“Gebelikte tespit edilen, iyi ya da kötü huylu yumurtalık kistlerinin çoğu tek taraflıdır. 16 – 18. haftadan sonra gerilemeyen kistlerin büyüme riski daha fazladır. Devamlılık gösteren büyük kistler torsiyon, rüptür, kanama veya zor doğum komplikasyonlarına neden olabilir.