Takıntı hastalığı örnekleri

Takıntılar nelerdir?

Takıntı nedir? Takıntılar ya da tıbbi literaratürde daha yaygın kullanım şekliyle obsesyonlar, kişiyi rahatsız eden, tekrarlayıcı ve zorlayıcı düşünceler, duygu veya dürtülerdir. Kişi çoğunlukla obsesyonunun mantıksız olduğunun farkındadır ancak yine de zihninden atmakta zorlanır.

Çok takıntılı olmamak için ne yapmak gerekir?

Adım Adım Takıntılardan Kurtulmak

  1. Takıntıları kağıda aktarmak. …
  2. Olaylara pozitif taraftan bakmak. …
  3. Takıntıların geçici olduğunun farkında olmak. …
  4. Pozitif insanlar ile arkadaşlık yapın. …
  5. Kazanımları kaybetmeyin. …
  6. Spor yapın. …
  7. Uğraş sahibi olun. …
  8. Uyku düzeninize dikkat edin.

Nov 12, 2020

Takıntılı olup olmadığını nasıl anlarız?

Takıntı hastalığı dediğimiz şey aslında obsesif kompulsif bozukluktur. Obsesyon, takıntı demektir. Bunun özelliği ise kişinin aklına gelen görüntüler, düşünceler ve hislerin tekrarlanmasıdır. Obsesyonun bir diğer özelliği ise bunların kişi için rahatsız edici ve onu huzursuz edici olmasıdır.

Neden takıntılı olunur?

Takıntı hastalığı neden olur? Araştırmalarda obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri arasında; vücutta mutluluk hissini veren serotonin hormonunun üretimindeki aksamasının en önemli neden olduğu görülmektedir. Çocuklukta görülen travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır.

Obsesyon Çeşitleri Nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk Çeşitleri

  • Bulaşma obsesyonu ve temizlik kompulsiyonu.
  • Kuşku obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu.
  • Elinde olmadan başkalarına zarar verecek derecede saldırgan davranışlar sergilemek.
  • Cinsel içerikli obsesyonlar.
  • Sayma kompulsiyonlar.
  • Biriktirme / saklama kompulsiyonları

Obsesif takıntılar nelerdir?

Obsesyon halk arasında takıntı veya saplantı diye de adlandırılan bir rahatsızlık belirtisidir. Kişinin elinde olmadan, istenmeden akla gelen ve kişiye aşırı rahatsızlık veren düşüncelerdir. Mesela mikrop veya kir bulaştığı düşüncesi bir obsesyondur.

Çok düşünme hastalığı nasıl geçer?

En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. Kronikleşme yani müzmin hale gelme olasılığının yüksek olması tedavinin önemini arttırmaktadır. Erken teşhis her zaman tedavi süresini kısaltır. Özellikle serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar OKB tedavisinde oldukça yararlı olmaktadır.