Tahtadan kümes yapımı

Kümes hangi malzemeden yapılır?

Kümesin temelini oluşturacak güçlü ve dayanıklı malzeme: Galvanizli çelik, PVC veya işlenmiş ağaç. Aynı zamanda tavanın su geçirmez olduğuna emin olmak önemlidir. Kümes teli: Duvarın yanlarını oluşturmak için. Tünekler: Tavukların kolaylıkla yetişebileceği yüksekliklere konulmalıdır.

10 tavuk için kaç m2 kümes?

Her altı tavuk için 1 metrekarelik bir alan oluşturulması gerekir. Bunu 1000 tavuk için hesaplarsanız 16 metrekare 500 tavuk için 83 metrekare, 1000 tavuk için ise 166 metre kare şeklinde düşünebilirsiniz.

Kümes nasıl olmalı?

Kümesin yağmur ve rüzgar almayacak şekilde dizayn edilmesi. Follukların, kümesin köşe noktalarına yerleştirilmesi ve derin bir yapıya sahip olması. Kümeslerde mutlaka tünek bulunması. Tavukların günün ilk ışıklarını görebilmesi ve kümesin yeterince havalandırılması adına kümesin önünde bir bölüm açıklığın bırakılması.

Gezen tavuk kümesi nasıl yapılır?

Kapalı kümes alanı her 6-7 tavuğa 1m2 olmalı. 1000 tavuğa 140-160 m2 arasında kapalı kümes alanı yeterlidir. Kümes aynı zamanda kedi, fare, gelincik, sansar, tilki gibi canlılardan da korunmalıdır. Kümesin fan ve pencereleri mutlaka bu tip zararlıların ve kuşların içeriye girmemesi için sineklik teliyle kapatılmalıdır.

Kümes yaparken nelere dikkat edilmeli?

Kümes Yapımında Dikkat Edilecek Noktalar:

  • Hava şartlarına göre kümesin cephelerini kümes teli ile kapatabilirsiniz. …
  • Kapalı kümes yapıyorsanız yeterli miktarda havalandırma yapmalısınız.
  • Kümes kapısı güneyde olmalıdır.
  • Çatı iyi izole edilmeli, soğuk ve sıcağı geçirmemelidir.
  • Tünek koymayı ihmal etmeyin.

Kümes nerelerde yapılır?

Marmara ve İç Anadolu Bölgesi de kümes ve küçükbaş hayvancılığının en geliştiği bölgeler arasındadır. Marmara Bölgesinde nüfusun yoğun olması tavuk eti ve yumurta üretiminin artmasını sağlamıştır. En çok tavuk ve hindinin bulunduğu şehirler ise Tekirdağ ve Kırklareli'dir.

Gezen tavuk icin kac m2?

Serbest gezen tavuk yumurtacılığı için açık alan tavuk başına 2 m2'dir. 1000 tavuğa 2000 m2 alandır. Daha büyük alanda gezdirmek avantaj değil dezavantajdır. Tavuklarınız için güvenlik zaafiyeti oluşturur ve daha çok enerji harcayarak daha çok yem tüketmelerine sebep olur.