Soğuk havale geçiren bebek videosu

Soğuk havale nasıl anlaşılır?

Beyindeki elektrik boşalımları nedeniyle gelişen havale, vücudun el, kol, yüz gibi belirli bölgelerinin bilinçsizce kasılmasına ve gevşemesine neden olur. Soğuk havale ise ateş yükselmesi gibi tipik havale belirtilerinin olmadığı bir sağlık problemidir.

Soğuk havale kalıcı hasar bırakır mı?

Soğuk havale çocuklarda birkaç saniyeden dakikalara varan değişik sürelerde görülebiliyor. Havale geçirme genellikle beyinde hasar bırakmamakla birlikte, 30 dakikadan daha uzun süre devam eden havale nöbetleri, beyinde uzun süreli oksijensiz kalmaya bağlı olarak kalıcı hasara neden olabilir.

Havale geçirdiği çocuğun nasıl anlaşılır?

*Tipik bir havale sırasında çocuk bilincini (şuurunu) kaybeder, kol ve bacakları kasılır. Birkaç saniye sonra, kol ve bacaklarla yüzde ritmik kasılmalar olmaya başlar. Bir süre sonra da bütün belirtiler kaybolur ve çocuk yarım saat kadar süren uykuya dalabilir.

Bebeklerde soğuk havale neden olur?

Soğuk havale hastalığının tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bundan dolayı soğuk havaleyi bazı faktörlerin tetiklediği belirtilmiştir. Bir takım küçük yaşta gelişen tümörler soğuk havaleye neden olabilmektedir. Aynı zamanda yoğun şekilde ışığa maruz kalmak da yine soğuk havale nedenleri arasında yer almaktadır.

Ateşsiz havale olur mu?

Evet ateşsiz havale de olur maalesef. Bu havale türünün belirtileri de, yüksek ateş dışında, ateşli havaleye benzer. Çocuğunuzun dış ateşi yoktur ama halsizlik, dalgınlık ve titreme gibi belirtiler ortaya çıkar.

Soğuk ateş nasıl düşürülür?

Ateşi düşürmek için özellikle soğuk uygulama dediğimiz (ancak çok soğuk olmaması gerekiyor) soğuk havlulularla vücudun silinmesi ya da ılık duş alınması gibi uygulamalar yapılabilir. Bununla birlikte ortam ısısı yüksekse düşürülmesi gerekir.

Soğuk havale epilepsi mıdır?

Ateş olmadan, durup dururken geçirilen nöbetlere ise soğuk havale veya epilepsi nöbeti denir. Epilepsi nedir? Kendiliğinden ve tekrarlayan nöbetlerin (soğuk havale) olması durumunda epilepsi teşhisi konulur. Halk arasında 'sara' olarak bilinmekte ve çoğu kez tedavisinin olmadığı sanılmaktadır.