Sıvı yağların geri dönüşümü

Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.

Atık sıvı yağları ne yapmalıyız?

Kızartma yağları lavaboya değil, 'Alo Atık Hattı (444 28 45) 'na!

Kullanılmış yağ ne yapılır?

Kullanılmış Yağlar Nereye Dökülür?

  1. Delinip akma ihtimaline karşı atık yağı plastik poşet yerine şişeye koyabilirsiniz.
  2. Atık yağı şişeye boşaltmadan önce tamamen soğumuş olmasına dikkat edebilirsiniz.
  3. Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir.

Yağ atıkları nereye atılır?

Bitkisel atık yağların geri dönüşümü ile ilgili ALO 181'e yöneltilen sorularda vatandaşlara verilen bazı bilgiler şu şekilde: – Bitkisel atık yağları nereye verebilirim? Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır.

Kızartmadan sonra kalan yağları ne yapmalıyız?

Kızartmadan sonra kalan yağın kullanılabilmesi için ocaktan indirilen yağın bir müddet soğumasını beklemek gerekmektedir. Daha sonra ince delikleri bulunan bir süzgeç yardımı ile süzülen yağ, içerisinde barındırdığı her türlü parça ve kalıntılardan temizlenmelidir.

Atık yağları kim topluyor?

Atık yağları sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansına sahip olan firmalar toplayabilir.

Yağ nasıl çöpe atılır?

Kullanılmış yağı koyduğun kabın kapağını kapat ve çöp tenekesine at. Yağı doğrudan çöpe dökmekten sakın çünkü bu ortalığı batırabilir ve kemirgenleri çekebilir. Yağı dondurup çöpe at. Kapaklı bir kabın yoksa yağı koyduğun kabı dondurucuya atabilirsin.

Kullanılmış yağlar nasıl geri dönüştürülür?

Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor. Toplanan bitkisel atık yağlar geri dönüşümle biyoenerji için kaynak haline geliyor.