Ms belirtileri ekşi

MS hastası olduğunu nasıl anlarsınız?

En sık görülen MS belirtileri, güçsüzlük, yorgunluk, hissi belirtiler (karıncalanma, uyuşukluk, ağrı), görme bozuklukları (bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme), kas fonksiyon bozuklukları (katılık, titreme, idrar kaçırma, kabızlık, cinsel sorunlar) ve denge sorunlarıdır (dengesizlik, başdönmesi, yalpalama).

MS atağında neler olur?

Bağışıklık sistemi miyelin kılıflarına saldırdığında 'plak' adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.

Iyi huylu MS nasıl anlaşılır?

İyi huylu MS (Benign MS): Bu hastalarda ataklar arası çok uzundur ve tam iyileşme görülebilir. Hastalık başladıktan 10 yıl sonra bile hastalar hala bulgusuz olabilir. Bu hastalık tipleri dışında farklı MS formları da vardır.

Ilaçsız MR’da MS belli olur mu?

Teşhiste elbette MR çok önemli bir tetkiktir. Ancak şikayeti olmayan bir kimseye MR ile kesin MS teşhisi konulamaz.

MS hastalığının ilk belirtileri nelerdir?

MS hastalığının ilk belirtileri, kol ya da bacakta kuvvet azalması-güçsüzlük şikayeti ile başlar. MS'li hastalar genellikle yeni gelişen duyu bozuklukları, bulanık görme, denge bozuklukları, çift görme gibi belirtiler ile doktora başvurular.

MS kan tahlilinde belli olur mu?

Kan testleri: Kan testleri tek başına MS teşhisi koyamaz, ancak doktorunuz kanınızda hastalığa işaret eden maddeleri tespit etmek için kan testlerine başvurabilir.

MS atağı ne kadar sürer?

Bacaklarda ve ellerde uyuşukluk olur. Ataklar birkaç gün içinde yükselir ve her atağın etkisi birkaç hafta, ortalama 30 gün sürer. Bazı MS'lilerde bu 1 yıl devam eder. Bu hasarlardan hastaları korumak için hemen önlem alıp, ilaç tedavisine başlamak gerekir.