Mahkeme iddianame ile bağlı mıdır

İddianame, suç isnadının derli toplu bir şekilde sanığa bildirildiği temel belgedir. … Mahkemeler, iddianamedeki olay anlatımının hangi suçu oluşturacağına ilişkin nitelendirmede iddia ve savunmayla bağlı değildir.

Suç vasfının değişme ihtimali nedir?

Suç vasfının değişmesi, sanığın iddianamede cezalandırılması istenen hükümlerden değil de, sanığa isnat edilen eylemin bu hükme uymaması ve başka bir ceza maddesine uyması halidir.

Iddianameden sonra ne olur?

İddianame mahkeme tarafından kabul edilmiş bu aşamadan sonra duruşmaya hazırlık işlemleri yapılır. … Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT vasıtasıyla özellikle taraflara tebliğ edilir. İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.

İddianamede yer almayan suçtan ceza verilebilir mi?

Mahkeme; İddianame'yle bağlıdır. Yani iddianamede yer alan suc isnatlarına bakar ve yargılama sonunda müspet veya menfi bir karar verir.İdianamede yer almayan bir suçtan dolayı mahkeme yargılama yapamayacağı gibi ceza da veremez.

İddianame Hazirlandiktan sonra ne olur?

İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır. … Kovuşturma evresinde duruşmalar yapılır ve toplanan deliller değerlendirilir; bunun sonucunda da sanığa yüklenen suçun kusurlu bir şekilde işlenip işlenmediğine dair bir karar verilir.

43 madde ne?

(1) Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.

İddianamede cezalandırılması ne demek?

İddianame, soruşturma yapılarak elde edilen delillerden suç işlendiği kanaaatine varan Cumhuriyet savcılığının şüpheli hakkında ceza davası açmak üzere düzenlediği belgedir. … Savcılığın düzenlediği iddianame kanuni tüm şartları ihtiva ettiği takdirde, mahkeme tarafından “iddianamenin kabulü kararı” verilir.

Ceza davasında ilk duruşmada ne olur?

Ceza davasında ilk duruşmada ne olur? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.