Kocaya zekat verilir mi diyanet

Kocaya zekât düşer mi?

Bu sekiz sınıftan fakir ve miskinler; zekât veren kişinin, nafakasını (geçimini) karşılamakla yükümlü olduğu yakın akrabaları olmamalıdır. Dolayısıyla koca, nafakasını karşılamakla yükümlü olduğu eşine zekât veremez. Bunun aksine kadın, eğer kocası gerçekten de fakirse kendisine zekât verebilir.

Borcu olan eşe zekât verilir mi?

Zekâtın verileceği kimseler Kur'an-ı Kerim'de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).

Karısı zengin olan erkeğe zekât verilir mi?

Zengin bir adamın fakîr olan zevcesine, başkasının zekât vermesi caiz olur mu?” Cevap: “Olur.” … “Nisaba mâlik olmayan fakir bir kimsenin, sadaka-ı fıtr vermesi lâzım olur mu?” Cevap: “Olmaz.”

Karı koca birbirlerine zekât verebilir mi?

Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karıkoca birbirlerine zekât veremez.

Kadına zekât düşer mi?

Zekât, fitre ve oruç fidyesi kimlere verilir? Zekât, fitre ve oruç fidyesi verilecek kimseleri maddeler hâlinde bildirelim: 1- Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez.

Zekât parça parça verilebilir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığına göre, zekat, bir defada verilebileceği gibi taksitle de ödenebilir. Ücretli olduğu halde, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve başka bir mal varlığı bulunmayan kişilere de zekat verilebilir.

Borcu olana zekât verilir mi?

Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', V, 344).