Koşul bağımlılık kuramı

Koşul bağımlılık kuramı nedir?

Özetle durumsallık yaklaşımı diğer adıyla koşulbağımlılık teorisi örgütler için çevre, büyüklük, strateji ve teknoloji değişkenlerini ele alan bir örgüt teorisidir. Bu teoride analizler örgüt düzeyinde yapılmakta olup, çevre neden-sonuç ilişkisi bağlamında belirlenimci bir anlayışla ele alınmaktadır.

Durumsallık yaklaşımı nedir hangi teorinin alt yaklaşımıdır?

Durumsallık yaklaşımı, değişik durum ve koşullarda başarılı olmanın anahtarını, değişik kavram, teknik ve davranışlarda arar. Durumsallık Yaklaşımına göre; Organizasyonlarda tek bir en iyi yol yoktur. Organizasyonda kullanılan her bir yolun etki ve verimliliği farklıdır.

Kaynak bağımlılığı yaklaşımı nedir?

Kaynak bağımlılığı: Örgütlerin çevreye olan bağımlılığı ve ihtiyacı sonucu olarak ortaya çıkmış olan bir yaklaşımı ifade etmektedir. … Kaynakların kıt olması ve ulaşma yollarının sınırlanabilir durumda olması; kaynaklara olan bağımlılığı daha önemli hale getirmiştir.

Örgüt kuramları ve örgütsel davranış disiplinleri arasındaki en belirgin farklılık nedir?

Bu araştırmalarda analiz birimi olarak örgüt içindeki bireylerin ve grupların davranışlarına odaklanan örgütsel davranış biliminin aksine, örgüt kuramı genellikle makro analiz düzeyine, yani analiz birimi olarak tek tek veya toplu hâlde örgütlerin davranışlarına odaklanmaktadır.

Durumsallık yaklaşımı nedir kısaca?

Durumsallık Yaklaşımı, her yer ve zamanda geçerli en iyi bir organizasyon yapısı ve yönetim ilkesi olmadığını, bunların şartlara bağlı değişkenler olduğunu savunan yönetim bilimi yaklaşımıdır.

Durumsallık yaklaşımının kabulleri nelerdir?

Yönetimde durumsallık teorisine göre, yönetimin evrensel olduğu düşüncesi kabul edilmez. Buna göre, her durumun içinde bulunduğu şartlar, farklı bir yönetim tarzı gerektirir. Aynı zamanda da kendinden önce gelen yönetim teorilerinin bir sentezini oluşturur.

Durumsallık yaklaşımının varsayımları nelerdir?

Durumsallık yaklaşımına göre, örgütler değişmez. Ancak ilkelere göre değil sadece içinde faaliyet gösterdiği çevrenin koşullarına göre şekillenir. Durumsallık teorisine göre, değişen her yeni durum için farklı bir yönetim uygulaması gerekir. Bir örgütün yapısını etkileyecek pek çok iç ve dış faktör bulunur.