Işın tedavisi ne demek

Işın tedavisi hangi evrede uygulanır?

Radyoterapi (ışın tedavisi) toplumdaki yaygın inanışın aksine sadece hastalığın son aşamalarında, hastanın şikayetlerini gidermek amacıyla kullanılmaz. Radyoterapi, akla gelebilecek hemen tüm organ tümörlerinin en erken evrelerinden en son aşamalarına kadar yeri olan, etkili bir tedavi yöntemidir.

Işın tedavisi kimlere uygulanır?

Işın Tedavisi (Radyoterapi), kanserin birincil tedavisinde doğrudan kullanılabilir. Özellikle radyoterapiye duyarlı lenfoma (lenf kanseri) veya baş-boyun kanseri gibi kanser türlerinde radyoterapi, birincil kanser tedavisi olarak kullanılır.

Işın tedavisi kaç seans olur?

Çoğunlukla 3 ila 9 hafta boyunca haftada 5 kür olarak uygulanan radyoterapi, bazen günde bir defadan fazla da yapılabilir. Hastaya günlük olarak küçük dozlarda verilen radyoterapinin her seansı yaklaşık 15 dakika kadar sürer.

Işın tedavisinden sonra ne olur?

Radyoterapi tedavisinin uygulandığı bölgede cilt dokusunda bazı yan etkiler gelişebilir. Bu yan etkiler üzerine basmakla solan hafif kızarıklıklarla başlar (güneş yanığı gibi) ve sulu, açık yaralara kadar gidebilir. Kimi durumlarda diş çürümelerine neden olabilir. Ağız içinde yaralara neden olabilir.

Işın tedavisi bitince ne yapılır?

Tedavi bitince radyasyon otomatik olarak kapanacaktır. İhtiyaç olan herhangi bir zamanda da kapatılabilir. Birçok tedavi farklı açılardan uygulama için cihazın hareket etmesini gerektirir. Bunu sağlamak için terapistiniz sık sık odaya gelecektir.

Kanserde ışın tedavisi ne zaman yapılır?

Kanser için tek (birincil) tedavi olarak. Ameliyattan önce, kanserli bir tümörü küçültmek için (neoadjuvan tedavi) Ameliyattan sonra, kalan kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak için (adjuvan tedavi) Kanser hücrelerini yok etmek için kemoterapi gibi diğer tedavilerle kombinasyon halinde.

Işın tedavisi başkasına zarar verir mi?

Dıştan radyasyon tedavisi veya brakiterapi de dahil olmak üzere geçici olan herhangi bir radyasyon terapisi, aile üyeleri için risk oluşturmaz. Bu ışın tedavisi türleri için, hastalar sadece aktif tedavi sırasında radyasyona maruz kalırlar ve hastanın vücudundan dışarıya radyasyon yayılmaz.