Hakimin reddi sebepleri

Hakimin reddi hangi durumlarda istenir?

Yasaklılık hallerinin ve tarafsızlığı şüpheye düşürebilecek hallerin varlığı durumunda hakimin reddi istenebilecektir. CYY.'nın 25. maddesine göre de, tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerden dolayı bir hakimin reddinin istenmesi, ilk derece mahkemelerinde sanığın sorgusu başlayıncaya kadar olanaklı olacaktır.

Hâkim kendini reddedebilir mi?

Madde 29 – Aşağıdaki hallerde hâkim bizzat kendisini reddedebilir veya iki taraftan biri canibinden reddolunabilir: 1 – Davada iki taraftan birine nasihat vermiş veya yol göstermiş olması, 2 – Davada iki taraftan biri veya üçüncü şahıs muvacehesinde kanunen icap etmeden reyini beyan etmiş olması.

Hakimin davaya bakamayacağı haller nelerdir?

Hakimin Görev Yapmaktan Yasaklandığı Haller

  • Suçtan kendisi zarar görmüşse,
  • Sonradan kalksa bile şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında evlilik, vesayet veya kayyımlık ilişkisi bulunmuşsa,
  • Şüpheli, sanık veya mağdurun kan veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyundan biri ise,

Hakimin tarafsızlığından şüphe etmeyi gerektiren nedenler nelerdir?

hareket etmiş olması, uyuşmazlıkta arabuluculuk veya uzlaştırmacılık yapmış bulunması, davanın, dördüncü derece de dâhil yansoy hısımlarına ait olması, dava esnasında, iki taraftan birisi ile davası veya aralarında bir düşmanlık bulunması. aşağıdaki hâllerde, hâkimin reddi sebebinin varlığı kabul edilir.

Reddi hakim talebini kim inceler?

(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.

HMK hâkimin reddini kimler isteyebilir?

Hakimin reddi Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile belirlenmiş belli usul ve esaslara tabidir. Taraflar ya da vekillerinin yargılama devam ettiği sırada hakimin tarafsızlığını şüpheye düşüren önemli bir sebebi fark ettiği hallerde hakimin reddini isteyebilirler.

Tek hakimle görülen davalarda hakimin reddi istemini kim inceler?

1. Tek hâkimle görülen davalarda hâkimin reddi istemi, reddedilen hâkimin katılmadığı idare veya vergi mahkemesince incelenir.