Güveç ne demek

Emirdağ Güveci ağzı kapalı toprak çömlekte odun ateşiyle ısıtılan taş fırında pişirilen sulu bir et yemeğidir.

Etli güveç hangi yöreye aittir?

Aslında güvecin yöreden yöreye birçok farklı türü bulunmaktadır. Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde yaygındır. Türk mutfağı ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.

Güveç ne demek TDK?

Türk mutfağında eskiden yemekler bakır tencere yerine çömlek denilen, ateşte sıkılaştırılmış kilden yapılan kaplarda pişirilirdi. TDK'nin Türkçe Sözlük'ünde çömleğin anlamı, toprak tencere olarak açıklanmıştır.16 Kilden yapılan kap kacakla ilgili el sanatına çömlekçilik, ustasına da çömlekçi denmiştir.

Toprak güveç sağlıklı mı?

Ülkemizde güveç ve testide pişirilip sunulan çok sayıda yemek türü var. Bu tür kapların sırlanma ve süslenme işlemleri esnasında kullanılan malzemenin bileşiminde kurşun bulunduğu için olmayan teknolojilerle sıvanması halinde kurşunun yiyeceklere sızma tehlikesi oluyor.

Güveç yemekleri neden lezzetli olur?

Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin rayihası da bir farklı olur. Kısık ateşte malzemenin güveçte pişme süresi 2-3 saatten fazla olup sonuç elbetteki her zaman mükemmeldir.

Nerenin toprak güveci meşhur?

Türkiye'nin gözde turizm bölgelerinden Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta, Kızılırmak'tan çıkarılan toprak ve çamur, ustaların elinde şekilleniyor. Ustaların yaptığı çanak-çömlekler, turistlerin ilgisini çekiyor.

Nerenin güveci meşhur?

Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır.

Göveç mi güveç mi?

"Göveç" sözcüğü, Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nde güveç kelimesi ile aynı "içinde yemek pişirilen toprak kap" anlamına sahip olup, Denizli Çal ilçesinde kullanılmaktadır.