Gut hastalığı ne demek

Gut hastalığı kimlerde görülür?

Gut hastalığı kimlerde görülür? Gut erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Gut hastalığı olma olasılığı, 75 yaşında, en yüksek yaşla birlikte artmaktadır. Kadınlarda, gut atakları genellikle menopozdan sonra ortaya çıkar.

Gut hastalığının sebebi nedir?

Gut, vücuttaki aşırı ürik asit miktarından kaynaklanır, bu da eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal ürik asit kristallerinin (monosodyum ürat kristalleri) birikmesine ve gut hastalığına neden olur. Bir yumruya yol açan yumuşak dokudaki ürik asit toplanmasına tofüs denir.

Gut hastalığı nedir?

Gut artriti, ani gelişen eklem sorunları ile karakterizedir. En sık etkilenen eklemler ayak başparmağı, ayak bileği ve diz eklemidir. Eklemlerde çok şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik ve hassasiyet ile karakterizedir. Hastalar ağrının şiddetini çarşaf bile değmesini istemedikleri kadar şiddetli olarak tanımlarlar.

Gut hastalığı nedir ne iyi gelir?

Yeni başlayan ataklar için öncelikle ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar verilmektedir. Akut dönemi geçtikten sonra ise gut hastalığı ilaçları kullanılır. Bu ilaçlardaki amaç ürik asit atılımına yardımcı olmak ve fazla üretilen ürik asidi azaltmaktır.

Gut hastalığı hangi yaşlarda görülür?

Gut genellikle 40-65 yaşın üzerindeki fazla kiloya sahip, yüksek oranda proteinle beslenen ve alkol kullanan erkeklerde (özellikle mayalı içkiler) ve menopoz sonrası ileri yaşlarda kadınlarda görülen bir eklem hastalığıdır.

Kadınlarda gut hastalığı olur mu?

Yaş ve Cinsiyet: Gut hastalığı genellikle erkeklerde oluşur. Kadınlarda kanda daha düşük ürik asit düzeyleri saptanmaktadır. Bununla birlikte menopozdan sonra kadınlardaki ürik asit düzeyleri erkeklerdeki düzeye gelmektedir.

Gut hastalığına neden olan yiyecekler?

Gut Hastalığı ve Beslenme

  • Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler.
  • Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç..)
  • Sucuk, pastırma, sosis, salam.
  • Alkollü içecekler.
  • Havyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalya.
  • Leblebi, kuruyemiş
  • Tam yağlı peynirler.