Beyin büyümesi hastalığı

Akromegali hastalığı, beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön lobundan (adenohipofiz) çok fazla miktarda büyüme hormonu (growth hormone, GH) salgılanması nedeniyle oluşan hastalıktır. Büyüme tamamlanmadan, kemiklerin uzaması sona ermeden erken çağlarda baş gösterirse gigantizm adı verilen dev görünüm oluşur.Oct 9, 2018

Büyüme hastalığı Nedir?

Akromegali hipofiz bezinden büyüme hormonu üretiminin artışı ile karakterize bir hastalıktır. Bu durumda el, ayak ve yüz kemiklerinde aşırı büyümeler olur. Genel olarak orta yaşta bulunan yetişkinleri etkiler. Akromegali hastalığı, çocukluk çağında ve büyüme plakları kapanmadan meydana gelirse devlik oluşur.

Büyüme hormonu fazlalığında hangi hastalık olur?

Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.

Akromegali kaç yaşında olur?

Akromegali, genellikle 30-50 yaş aralığında görülür ancak ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Akromegali öldürür mü?

Akromegali, tedavi edilmediğinde önemli yaşamsal rahatsızlıkların gelişmesine neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Hastalık toplum geneliyle karşılaştırıldığında mortalite (ölüm oranı) 2-4 kat artmıştır.

Akromegali nasıl anlaşılır?

Akromegali belirtileri ve bulguları

  1. Baş ağrısı
  2. Ellerde, ayaklarda büyüme (eldiven ve ayakkabı numarasının büyümesi)
  3. Burunda irileşme, alt çenenin ileri doğru büyümesi.
  4. Dilin büyümesi.
  5. İç organların büyümesi.
  6. Aşırı terleme, halsizlik.
  7. Dişlerde seyrelme, dudaklarda kalınlaşma.
  8. Deride kalınlaşma, yağlanma ve küçük nodüller.

Insanın büyümesi ne zaman durur?

Ortalama bir insanın özellikle boy açısından büyümesi yaklaşık olarak 20 yaşında sonlanır. Bir diğer deyişle, 20 yaşından sonra bir insanın gözlenebilir biçimde uzaması pek olası değildir (bazı istisnalar olsa da).

Büyüme hormonu artarsa ne olur?

Artan büyüme hormonu nedeniyle çenede büyüme ve uzama, alında çıkıntı, diş aralıklarında açılma olur ve yüz hatları kabalaşır. Burun, dudaklar, kulaklar ve alın genişler ve büyür. Dil büyür. Burun kemiklerinde ve yüz kemiklerinde büyüme oluşur ve eski yüz görünümü değişir.