Aşık paşa garipname

Garipnâme, Âşık Paşa'nın ünlü 12.000 beyitlik ahlakî, felsefî, psikolojik, tasavvufî mesnevîsidir. Tasavvufun yanında Türklerin eski kahramanlık ve Alplik devirlerini terennüm eden sosyal varlıkların tablosunu çizen, Türk dilinin arı, katıksız örneklerini yaşatan bir eserdir.

Âşık Paşa kimin eseri?

12.000 Beyit dolayında olan Garibname dini-tasavvufi konulu bir Mersiye olup halka tasavvufu öğretmek amacıyla yazılmıştır. Bir bakıma Âşık Paşa, Mevlana Celaleddin Rumi'nin mesnevi'sinde yaptığını Türkçe olarak Garibname'de yapmıştı.

Âşık Paşa Garipname hangi dönemde çıktı?

Tasavvuf geleneği 11. yüzyılda Orta Asya'da çıkmış, sonra tüm Anadolu'da ve Osmanlı topraklarında yayılmıştır. 13. ve 14. yüzyılda kaleme alınan eserler, farklı tasavvufi anlayışlarının gelişmesinde etkili olmuştur. Aşık Paşa tarafından kaleme alınan Garipname 1329 yılında yayımlandı.

Âşık Paşa’nın oğlu kimdir?

Onun oğullarından Elvan Çelebi'nin adına ise daha kuzeyde, Amasya ile Çorum arasında Mecidözü yakınında bir zâviye vardır. Âşık Paşa oğlu Elvan Çelebi'nin türbesi de bu zâviyenin bitişiğinde bulunur.

Âşık Paşanın babası kimdir?

Muhlis PaşaAşık Paşa-yı Velî / Father

Âşık Paşa kimdir eserleri nelerdir?

Eserleri

  • Garibnâme: 12 bin beyitlik ahlâkî, tasavvufî, didaktik bir eserdir.
  • Fakrnâme.
  • Vasf-ı Hâl.
  • Kimya Risâlesi.
  • Hikâye.

Âşık Paşa hangi devlet?

Mahlası olan Âşık, zamanla adı gibi kullanılmaya başlandığından Âşık Paşa namıyla tanınmıştır. 1272 yılında Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde doğan Aşık Paşa, 1333 yılında Kırşehir'de vefat etmiştir. Türbesi Kırşehir'de bulunmaktadır.

Âşık Paşa Türkçenin hangi dönemi?

Asıl adı Ali olan ve "Aşık Paşa" ismini mahlas olarak kullanan şair, yaşadığı 13. asrın sonu 14. asrın başında döneminde Farsça ve Arapça ön planda bulunmasına rağmen Türkçe konuşup yazan ender mutasavvıflardan birisi oldu.