Arilarin ilkbahar bakimi

İlkbahar Beslenmesi : Arıların doğal iki besini polen ve nektardır. Esas olan arıların bu doğal besini bulabilecekleri ortamı sağlamaktır. Bunda yetersiz kalınması durumunda ek besleme yapılmalıdır. Hazırlanan besinler akşam saatlerinde kolonilere verilmeli, besleme yapılan kovanlarda uçuş delikleri daraltılmalıdır.

Arı kovanı hangi saatlerde açılır?

Sıcak bölgelerde arılar dışarıya çıkmaya başlayacağından kovan bakım işlerine başlanır. Yavru üşümesine engel olmak ve rahat çalışmak için kovanların ilkbahar bakımları hava sıcaklığının 15 oC civarında olduğu, günün 11:00-15:00 saatleri arasında yapılmalıdır.

Arıya hangi saatte bakılır?

Arılarimizi rahatlıkla kontrol edebilmemiz için en uygun zaman, hava sıcaklığının 15 derecenin altında olmaması gerekiyor. Ortalama gündüz 09:00 ile 15:00 saatleri arı bakımları için uygundur.

Bos kovana arı nasıl gelir?

Mümkünse 1-2 çerçevenin kabarmış petek olması gerekir. Çerçeveler arasında da en az 2 cm boşluk bırakılır. Bu kabarmış olan peteklere bal ya da şeker şerbeti sürüldüğü zaman, arının boş olan kovana girmesi ve burayı yuvası olarak kabul etmesi çok daha kolay olur.

Arılara bit ilacı ne zaman verilir?

Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır.

Arılara şerbet ne zaman verilir?

Şurupla Besleme : İlkbaharda arı ailelerinde yeterli miktarda bal bulunsun veya bulunmasın şurupla besleme yapmak şarttır. Bu ana arının yumurtlamasını teşvik ederek kuluşka aktivitesini artırmak ve havaların bozuk olduğu günlerde arıların su ve enerji ihtiyacını karşılamak için gereklidir.

Arı keki ne zaman verilir?

Ülkemizde kışı mevsimin çetin şartları geçtikten sonra baha gelmeden önce arılara kek verme işlemi yapılabilir. Lakin, eğer arıda hiç yiyecek yoksa arı ölümü meydana gelecekse kışında kek verilebilir çünkü arı yiyecek ihtiyacını karşılayarak yazı getirebilir.

Bal hasadı hangi saatte yapılır?

Bal hasadı bazı bölgelerde kovanların ilkbahar muayenesinin yapıldığı Nisan ayından 45- 50 gün sonra, bazı bölgelerde ise Ağustos veya Eylül ayında yapılır. Fenni kovanlarda her ne zaman olursa olsun eklemeler dolduktan ve bal iyice olgunlaştıktan sonra hasadı yapılmalıdır.