3071 sayılı kanun

3071 sayılı kanun nedir?

3071 Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun Bu Kanunun amacı, Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma haklarının kullanılma biçimini düzenlemektir.

Hangi dilekçeler incelenmez?

İncelenemeyecek dilekçeler: Madde 6 – Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerden; a) Belli bir konuyu ihtiva etmeyenler, b) Yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar, c) 4 üncü maddede gösterilen şartlardan herhangi birini taşımayanlar, İncelenemezler.

Dilekçelere en fazla kaç gün içinde cevap verilir?

Kanun kapsamında resmi ya da özel sektör kurum ve kuruluşlarına verilen dilekçelerin 30 gün içerisinde yanıtlanması gerekmektedir. Bu süre dilekçenin verildiği tarihten itibaren 1 hafta gibi bir süre de olabilmektedir. Önemli olan dilekçenin 30 gün içerisinde yanıtlanmasıdır.

Dilekçeye cevap vermemek suç mu?

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu TCK m.121'de; “Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur” biçiminde düzenlen miştir.

3071 kim yürütür?

Madde 10 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme: Madde 11 – Bu Kanun hükümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ile Bakanlar Kurulu yürütür.

Dilekçede adres yazmak zorunlu mu?

3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun'a göre Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması gerekir.

Dilekçe hakkı neleri kapsar?

Dilekçe hakkı; bireylerin kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurabilme hakkıdır.